Te lastnosti so na primer materiali in lega pohištva, barva sten, količina svetlobe, vonj v stanovanju in tudi materiali talnih oblog. Vsi ti dejavniki vplivajo na naše počutje in posledično tudi na odzive, ki jo le-to sproži na naše sostanovalce.

Kaj je lepšega kot pa z bosim, od čevljev utrujenim, stopalom stopiti na leseni parket. S tem občutkom lahko podoživljamo naravo, ki si jo na ta način prinesemo v dom. Lesene talne obloge ugodijo vsem človeškim čutilom. Niso prijetne samo za dotik vendar, zaradi barve in vonja lesa, tudi za oči in nosnice. Skupek vsega tega pa ustvarja v domu pozitivno energijo, občutek estetike in udobja ter dobro klimo.

Poznamo več tipov lesenega parketa, in sicer masivni parket, gotovi parket in panelni parket. Pri masivnih paketih se uporabi plemenito vrsto plemenitega lesa in lahko zbiramo med veliko drevesnimi vrstami parketov, ki prihajajo iz različnih delov sveta. Gotovi parketi imajo naravno kreacijo in so izdelani iz najbolj kakovostnega lesa ter parketne deščice so že obdelane, zbrušene in polakirane. Lahko in zbiramo lahko tudi med temnim in svetlim lesom. Panelni parket je končno obdelan in površinsko zaščiten parket tako, da dodatna obdelava ni potrebna. Pri gotovem in panelnem parketu je prednost polaganja talnih oblog v tem, da sta hitro vgrajena in enostavno čiščena

Tudi samih vrst izdelave in dimenzij parketa je več vrst, in sicer klasični parket, lam parket, mozaični parket, kant parket, tehno parke, itd. Prednosti določenih vrst se kažejo na primer v hitrosti polaganja parketa, količine prahu, ki se usede na parket in enostavnosti vzdrževanja. Možnosti postavitev primernih talnih oblog za vaš dom je ogromno vendar, ko si ga enkrat izberemo je zelo pomembno tudi kako ga položimo in nato vzdržujemo. Leseni pod je dokaj občutljiv zato moramo biti še toliko bolj pazljivi.

Polaganje parketa je najbolje prepustiti strokovnjakom pri zaščiti parketa pa lahko največ naredimo sami, prvo z primerno preventivo in nato že z vzdrževanjem. Preventiva je končna zaščita lesenih talnih oblog in sem sodijo lakiranje, oljenje in voskanje. Vzdržujemo pa lahko le tako, da preprosto pazimo. Udarci ali pritiski trdih predmetov ob površino lahko trajno poškodujejo les. Prav tako lahko les poškoduje razlita tekočina na površini lesa, ki jo je potrebno nemudoma odstraniti. Vlaga in tekočina lahko skozi reže ali pore lesa prodreta v njegovo notranjost in povzroči trajne deformacije. Tudi agresivna kemična čistilna sredstva lahko trajno uničijo les zato je najbolje lesene površine čistiti s suho krpo, vlažno, dobro ožeto krpo ali s sesalnikom za prah.

Poleg klasičnega vzdrževanja je, za čim daljšo obstojnost parketa, potrebno vzdrževati primerno relativno zračno vlago v prostoru. Stabilno vlago v stanovanju dosežemo z 50 do 60% zračne vlage v prostoru. Na ta način dosežemo stabilnost vlage. Ob previsoki vlažnosti v prostoru se začne parket širiti, ob prenizki pa sušiti. Vendar pa nas to ne sme vstaviti pri odločitvi za lesene talne obloge saj le-te poleg že zgoraj naštetih prednosti prinesejo tako pomemben vdih narave v naše stanovanje. Zakaj bi vi hodili k naravi, če lahko ona pride k vam?

Dodaj odgovor