Pomembnost pravega okolja in pohištva pri delu doma

Veliko otrok v manjših stanovanjih ima dandanes probleme s tem, da imajo edini računalnik v gospodinjstvu sredi kuhinje in ali dnevne sobe in se težko skoncentrirajo na domačo nalogo (pa tudi na igrice, ki pogosto nadomeščajo to dejavnost, ampak pustimo na to). Kuhinje res niso primerno delovno okolje za nikogar. Ne samo, da se tam nenehno kaj dogaja, zelo lahko moti tudi vonj po kosilu, ki ostane še dolgo potem, ko so že vsi pojedli. Nekateri seveda na žalost nimajo izbire. Včasih, ko še nismo bili tako vpeti na internet in še nismo nenehno potrebovali vseh najrazličnejših vrst informacij je bil računalnik sredi kuhinje veliko manjši problem. Na srečo pa so dandanes kuhinje vsaj v večini primerov tudi opremljene z zmogljivimi napami, v primeru stalnega hrupa pa si lahko pomagamo s čepki za ušesa in poslušanjem glasbe po lastnem izboru.

Stvar, ki lahko še bolj pomaga pri delovni učinkovitosti so ergonomski stoli. Ti v zadnjih letih hitro pridobivajo na popularnosti, še posebej v pisarnah. Če veliko delate od doma, so verjetno odlična investicija v pohištvo, ki pripomore vašemu dobremu zdravju in počutju. Strokovnjaki pravijo, da običajni pisarniški stoli lahko pustijo posledice na hrbtenici, vratu in kolenih zaposlenih. Zaradi njih se ti lahko soočajo celo z migrenami in bolečinami v drugih delih telesa. Večina ljudi se tega ne zaveda. Ergonomski stoli se od običajnih ločijo po več značilnostih. Vedno imajo možnost nastavljanja višine, kar je nujen pogoj za to, da se hrbtenica lahko spočije. Ponavadi so ergonomski stoli opremljeni z velikimi udobnimi sedeži, kar omogoča dovolj prostora za stegna. Poskrbijo tudi za roke, ki se lahko spočijejo na udobnih naslonjalih. Najboljša lastnost, ki jo imajo ergonomski stoli šele v zadnjem času pa je, da so dosegljivi za širši krog prebivalstva in si jih lahko privošči večina zaposlenih, ki delajo od doma.

Najbrž so ergonomski stoli veliko boljša od običajnih investicij v drugo pohištvo, ki nima tako neposrednega vpliva na vaše počutje, obenem pa vizualno zmanjšuje prostor. Ko izbirate pohištvo se nasplošno raje poskušajte izogniti velikim omaram, predimenzioniranim mizam in prevelikim številu samostoječih luči (s tem pomagate tudi okolju), ki delujejo utesnjujoče. Pohištvo naj bo narejeno iz kvalitetnih materialov, strokovnjaki opozarjajo, da nekateri cenejši materiali lahko negativno vplivajo na počutje vseh, še posebno pa astmatikov. Če že omenjamo pohištvo pa moramo omeniti tudi, da se še vsaj pri enem elementu zopet ne splača biti pretirano varčen – pri nakupu računalniških miz. Te naj bodo dovolj prostorne tudi za pisanje brez računalnika in učenje, saj lahko tako privarčujete pri nakupu pisalne mize.

Dodaj odgovor